CHP’li Karasu’dan Sert Tepki: “Bu Proje Dipsizgöl’e Hançer!”

Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Dipsizgöl Köyü’nde, tarım arazilerinin ve su kaynaklarının bulunduğu bölgede kurulmak istenen selestit tuzu ocağı, bölge halkının ve çevrecilerin tepkisini çekti. Projeye verilen “ÇED gerekli değildir” kararı tartışmaları beraberinde getirirken, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.
Karasu, “Yöre halkının istemediği bu proje hem doğaya hem kültürel mirasa geri dönüşü olmayan zararlar verecek” diyerek, projenin iptali için çağrıda bulundu. Karasu, projenin hayata geçirilmesi durumunda Dipsizgöl’de tarım ve hayvancılıkla geçinen vatandaşların yaşam kaynaklarının yok olacağını iddia etti.
Projeyle birlikte Seyid Kasım Baba’nın yanı sıra Beyaz Göz, Mavi Göz, Kırık Ayna ve Sessiz Dil gölleri ile “Çin Seddi” olarak bilinen doğal alanın tehdit altında olduğunu vurgulayan Karasu, yaklaşık 150 bin ağaçlık ormanlık alanın da risk altında olduğunu söyledi.
Yörede yaşayan kaya kartalı, kınalı keklik, dağ keçisi ve chinchilla gibi endemik türlerin yanı sıra geleneksel arıcılık faaliyetlerinin de büyük zarar göreceğini belirten Karasu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a şu soruları yöneltti:
Projeye “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmesinin gerekçesi nedir?
Kamu kurumlarından bu projeye olumlu görüş bildiren olmuş mudur, olduysa hangileri?
Bölge halkının görüşü alınmış mıdır?
Seyid Kasım Baba ve çevresindeki kutsal alanların korunması için ne tür önlemler düşünülmektedir?
Projenin insan sağlığı, çevre, tarım, hayvancılık ve arıcılığa olası olumsuz etkilerine karşı ne tür tedbirler alınacaktır?
Ekonomik faydalar ile doğal tahribatlar arasında nasıl bir denge kurulmaktadır?
Bu projenin iptali Bakanlığın gündeminde midir?